Sniper Tattoo dök upp på scenen 2022 med sin banbrytande Sniper Tattoo fotosats.

Sniper Tattoo är ett litet företag med stora ambitioner, vilket har spenderat år på att undersöka och testa de optimala konfigurationerna för att fotografera tatueringar, för att därefter koka ner allt de har lärt sig i denna smarta utrustningsdetalj.

Vi pratade med Marco, VD och grundare av Sniper Tattoo, om hans erfarenheter, vilka som gör ett fantastiskt arbete i tatueringsvärlden nu för tiden och vad som detta nya företag skall ge sig på härnäst.

Hur kom det sig att du började designa Sniper Tattoos fotosats?

Idén föddes 2018 när vi insåg att det fanns ett problem när man skulle fotografera och göra videos av tatueringar så vi försökte lösa det professionellt för oss själva. De första prototyperna av Sniper kom i början av 2020.

Vilka är de största problemen som artister ställs inför när de skall fotografera sina tatueringar?

Det förkommer en mångfald av olika problem, inklusive blänk, röd hud, bristande kontrast, att tatueringens färger inte är mättade och inte minst att hitta rätt ljuskällor för att få till en bra belysning.

Hur får Sniper bukt med rodnaden i bilder av nya tatueringar?

Tack vare möjligheten att justera ljusets färgtemperatur i kombination med polarisationen kan man hitta rätt inställning för att hantera rodnad nästan oavsett vad det är för miljö.

Lämpar sig bilderna som tas med Sniper för sociala medier?

Absolut! Vi vet, trots att ingen på Sniper är en riktig Instahead, hur knogigt det är när man får till ett riktigt fint verk och vill dela det på stubben med resten av världen men inte kan ta en fin bild av det. Så det var definitivt ett viktigt kriterium att man skulle kunna skapa bilder som lämpade sig för sociala medier!

Kan Sniper användas för videos med?

Det är faktiskt en rolig historia – då, 2018, när vi fick idén baserade vi verkligen den här enheten främst på fotografering. Men vi insåg med de första prototyperna att det gick lika bra att använda Sniper för videos som för att ta bilder! Så det är definitivt ett bra verktyg också för att skapa videos.

Varför är det bättre att ta bra bilder utan att behöva redigera dem?

Tja, först och främst har vi tidsaspekten – med Sniper får du en perfekt bild inom 2 minuter, istället för att du behöver spendera en massa tid på redigering. Dessutom blir bilden mer naturlig om man använder rätt utrustning för att ta ett foto, snarare än att man redigerar ett foto.

Varför ändra färgtemperaturen innan man tar ett foto?

Det finns två skäl. Det ena är att man kan anpassa sig efter omgivningens belysning. Det andra är stilen på tatueringen (till exempel svart och grått eller färgat) och det utseende man vill ge bilden.

Hur eliminerar Sniper reflektioner i färska tatueringar?

Detta beror på graden av polarisation från ljuskällan, såväl som kamerans filtrering.

Kommer du att arbeta med några uppgraderingar eller förbättringar av Sniper?

Vi arbetar redan med nya idéer för att göra tatuerares liv enklare när det gäller fotografering och videofilming. Så håll utkik!

Har du tatueringar, och i så fall, vilken är din favorit?

Ja, alla som arbetar på Sniper brinner för tatueringar, så naturligtvis har alla bläckats. Jag har en liten uppsättning från artister som Tim Kern och Victor Portugal. Mitt favoritverk är från en god vän till mig.

Berätta lite om dig själv – vad har du för hobbies?

Jag älskar att vara utomhus, umgås med min hund och undviker gärna folksamlingar och städer. Jag njuter av kontrasten i att jobba med många människor på jobbet, men sedan försvinna ut i naturen på fritiden. Och självklart är fotografering en stor grej för mig.

Är ditt arbete på Sniper ett heltidsjobb?

Alla som arbetar på Sniper gör detta vid sidan av sina dagliga arbeten. Vi har tatueringsstudior, tatueringsföretag och så vidare. Men sedan vi lanserade Sniper känns det nästan som ett heltidsjobb!

Hur skall Sniper uppnå världsherravälde?

Jag tror att alla som har testat Sniper redan har känt hur överlägset det är – det är åtminstone den feedback vi får! Det var viktigt för oss att vi skulle få ut en högkvalitativ produkt på marknaden, en som det är roligt att använda och fördelaktigt att arbeta med. Detta kommer att vara vår främsta prioritet framöver.

Vilka är några av dina favoriter bland tatuerare som arbetar idag?

Standardsvar: det finns för många för kunna räkna upp dem!  Men definitivt Boris, Robert Hernandez, Carlos Torres, Rob Borbas, Timmy B, Victor Chil och Julian Siebert – det är artister som enligt mig har en enastående stil.

Vad tror du blir nästa stora grej i tatueringsvärlden?

Jag tror definitivt att AI blir en stor grej framöver, även om jag är skeptisk till vad det kommer att tillföra tatueringsvärlden. Risken är stor att en stor del av det konstnärliga i tatueringen går förlorad, och det är något jag oroar mig för. Å andra sidan tycker jag inte att vi ska kämpa mot utvecklingen.

Kommer du att besöka några mässor under 2023?

Förhoppningsvis! Vi har planerat något fantastiskt för mässor och vi tror att artisterna kommer att älska det. Vi hoppas få en chans att vara på Gods of Ink och Paris.

Hur ser framtiden ut för dig och Sniper Tattoo?

Jag är väldigt glad att vi inte vet det. Livet skulle förlora all sin krydda om vi gjorde det!

Men allvarligt talat så hoppas jag att vi kan etablera ett varumärke som är känt för sina fantastiska foto- och videoverktyg och att vi får glädja tatuerare runt om i världen med våra produkter.

Stort tack till Marco för att han tagit sig tid att prata med oss om bakgrunden till Sniper Tattoo och svara på våra brännande frågor om framtiden för tatuering och fotografering av tatueringar!

Du kan köpa Sniper Tattoos fotosats i Killer Inks butik, och följa företaget på Instagram; och se till att du håller utkik efter nya produkter och utvecklingar från Sniper Tattoo!