Stigma-Rotary® grundades 2005 av tatueraren och rotarypionjären Artemis Rosakis och har därefter blivit en av världens mest kända tillverkare av tatueringsmaskiner.

Varenda maskin monteras för hand i Europa och godkänns av Artemis själv, men Stigma®-sortimentet innehåller så mycket mer än de rotarymaskiner som blivit varumärkets kännemärke. De ger också ut strömaggregat, patroner, grepp och fotbrytare.

Vi pratade med Nora Fangerow, Artemis dotter och marknadsdirektör för Stigma-Rotary®, om hur företaget började, produkterna i Stigma®-sortimentet och vad som kommer härnäst för företaget.

Kan du berätta ursprungshistorien om Stigma-Rotary®?

Grundarna Artemis Rosakis och Petra Fangerow är båda tatuerare med över 25 års erfarenhet av att driva egna tatueringsstudior. Vid någon tidpunkt i början av 2000-talet började Artemis plocka isär sina tatueringsmaskiner och bygga om dem - det var då hans passion för teknisk tatueringsutrustning tändes!

Med sin mångåriga erfarenhet som tatuerare fick han 2003 de första prototyperna klara, som han sedan fulländade under två år av testning, kämpande och lärande, innan han började producera.

Stigma-Rotary® etablerades 2005 och den första raden av maskiner som Fly, Hyper och Bizarre släpptes på marknaden och tog den med storm. Artemis blev känd för sin banbrytande uppfinning av det justerbara givarsystemet, och själva varumärket förvånade tatueringsindustrin och fascinerade många artister som letade efter en lätt, ergonomisk och tyst tatueringsmaskin som kunde göra deras jobb lättare.

Vad har du för koppling till företaget och vad gör du där?

Jag är dotter till grundarna och det är därför jag känner att jag har varit en del av företaget sedan jag var barn. Jag har upplevt varje steg på resan, beundrat mina föräldrars arbete och passion, i hopp om att en dag kunna följa i deras fotspår. Att växa upp i branschen har gett mig fördelen av en djupare förståelse för hantverket att tatuera, vilket har hjälpt mig att identifiera vad en tatuerare faktiskt vill ha och behöver av sin tatueringsutrustning.

För närvarande är jag främst inriktad på kundrelationer, framför allt marknadsföring och kundservice, men jag bidrar också med mina insikter under utvecklingsprocessen av tatueringsutrustningen, och hjälper i princip till varhelst jag behövs.

Är Artemis fortfarande involverad i designprocessen?

Givetvis! Artemis är fortfarande huvudutvecklaren av varje Stigma®-modell som någonsin tillverkats. Tillsammans med vår utvecklingschef George Klimatsakis skapar de framtiden för Stigma-Rotary®. Artemis ansvarar också för att övervaka produktionsprocessen för den utrustning som tillverkas och är på olika sätt involverad på många avdelningar.

Hur är teamet du jobbar med?

I motsats till den populära missuppfattningen att Stigma® är ett stort företag är och kommer företaget i dess kärna att förbli ett familjeföretag som prioriterar konstnärens behov genom att fokusera på tillverkning av kvalitetsutrustning för tatuering. På varje avdelning finns en grupp specialister som var och en tillför sin egen unika input till utveckling, tillverkning och marknadsföring av Stigma-Rotary®-utrustning.

Vilka är några av dina favorittatuerare?

För en tatueringsentusiast som jag är det en svår fråga. Jag beundrar legendariska artister som Lyle Tuttle, Guy Aitchison, Horiyoshi III och Don Ed Hardy, som med sin inverkan gjorde tatuering till vad det är idag. Å andra sidan är de artister som jag verkligen föredrar medlemmar i vårt eget ProTeam som jag känner och uppskattar, som Goran Micic, Ivan Panayotov, Dmitry Naboka och Theo Pedrada.

Vilken är enligt din åsikt den mest ikoniska Stigma-Rotary®-tatueringsmaskinen?

Den mest ikoniska Stigma-Rotary®-maskinen skulle jag säga är Hyper-serien, som alltid var innovativ och före sin tid, och som också är de mest erkända tatueringsmaskinerna av konstnärer i hela världen. En annan ikonisk tatueringsmaskin skulle enligt min mening vara Force trådlös penna, som markerade början på eran av trådlös tatuering.

Är storleken den enda skillnaden mellan Force och Force XL?

Storleken och vikten är olika. Force har ett grepp med 32,4 mm diameter medan XL-versionen är mer framåtviktad och har ett 40 mm-grepp.

Vad är skillnaden mellan Spear 2.0 och Thorn 2.0, och på vad sätt är de förbättringar av deras original?

Vi har helt omdesignat och uppgraderat både Thorn- och Spear-tatueringspennorna. Båda maskinerna har nu en ny 8-watts motor och justerbar slaglängd, från 2,5 mm ända till 4,5 mm. Den interna mekanismen har totalförnyats, vilket resulterat i bättre övergripande prestanda såväl som lägre ljud- och vibrationsnivåer.

Som tidigare behöver du inga verktyg eller teknisk expertis för att ställa in en annan slaglängd. Den kan ställas in när som helst, även under arbete, genom att vrida motorhuset. Rotationen stannar helt när du når gränserna för intervallet (2,5 mm eller 4,5 mm).

Den största skillnaden mellan Thorn 2.0 och Spear 2.0 är att Spear också erbjuder justerbar giv. Den är också mycket enkel att justera genom att vrida den övre ratten med RCA-uttaget. Så man kan säga att den är som "Pro"-modellen medan Thorn förblir mer kompakt och användarvänlig, med färre justeringar. Båda är kompatibla med engångsgreppen för originalmodellerna Spear och Thorn, som redan finns tillgängliga.

Vilka Stigma-Rotary®-maskiner är bäst för skuggning, linjer, respektive packning?

Justerbarhet är vårt signum på Stigma-Rotary®. Vi strävar efter att skapa verktyg som anpassar sig till konstnären och inte tvärtom. Vi utvecklar därför maskiner som klarar allt och erbjuder alternativ för alla.

Det är därför både Thorn 2.0 och Spear 2.0 har justerbar slaglängd, och Spear 2.0 erbjuder ännu mer med justerbar giv. The Force finns i tre olika versioner för att täcka alla aspekter av tatuering, även permanent makeup.

Kommer vi att se en 2.0-version av er Stylist-maskin?

Allt jag kan säga är kanske. Just nu har jag ingen ytterligare information att dela med dig om Stylist-maskinen.

Finns det några planer på att skapa en ny version av Stigma Hyper?

Stigma-Rotary® är känt för att vara innovativt och sätta progressiva industristandarder. Det är därför vi just nu fokuserar på att utveckla nya trådlösa produkter och pennmaskiner, snarare än en ny version av Hyper-maskinen.

Vilken storlek och typ av grepp har du uppfattat som mest populär bland artister?

Vi fokuserar alltid på att designa ergonomiska grepp som ger högsta komfort till artister under deras långa arbetsdagar. Enligt trenderna för olika storlekar och former verkar greppstilen på den ursprungliga Thorn och Thorn 2.0 vara rätt populär bland de artister som har provat våra maskiner.

Varför är det viktigt att fortsätta montera era maskiner för hand?

Den mänskliga hanteringen är oersättlig enligt min mening. Du förstår, vi brinner för vårt hantverk, och prioriterar kvalitet framför kvantitet. Det finns vissa aspekter i processen att montera en tatueringsmaskin som kräver mänsklig intuition. Vårt team av experter kontrollerar alla delar av för- och efterproduktionen. Efter att en maskin är klar måste den ändå genomgå en kraftig kvalitetskontroll innan den når kunden.

Görs er tillverkning fortfarande helt och hållet i Tyskland och Schweiz?

Vi har anläggningar i både Tyskland och Grekland. Alla våra produkter är designade i Tyskland, och råvaror och motorer tillverkas inom EU och Schweiz.

Har du uppfattat Power Pack som särskilt populär?

The Force och dess trådlösa motsvarighet, Power Pack, är båda populära inom tatueringsgemenskapen som en av de första trådlösa maskinerna. Funktioner som Digital Give och Boost är fortfarande unika än i dag.

Hur fungerar Pilot-fotkontakten?

Pilot Footswitch är en trådlös fotkontakt designad för att fungera med Force-pennan och andra Stigma-Rotary®-produkter. Den är robust och framtidssäkrad; den gör vad du förväntar dig av vilken fotkontakt som helst: den startar och stoppar din maskin med två metoder. Den första kallas Hold, vilket gör att kraften kan köras kontinuerligt så länge du håller den intryckt, och den andra kallas Toggle, som startar eller stoppar maskinen med ett enda tryck.

Tror du att folk uppskattar flexibiliteten i att ha både batteripaket och kablar?

För vissa artister är möjligheten att kunna byta från ett batteri till en kabel och vice versa avgörande. Andra vill däremot egentligen inte ha en kabel längre och föredrar att arbeta uteslutande med en trådlös maskin.

Har ni övervägt att ta upp patroner av allmängiltigt slag?

Med vår erfarenhet av Stigma-Rotary® Advanced Safety Cartridges håller vi för närvarande på att designa nya patroner för att passa alla maskiner på marknaden. Vi kommer att dela mer spännande information om detta framöver!

Vad tror du är nästa stora grej i tatueringsbranschen?

Vissa saker är bäst att hålla hemliga.

Vilka tatuerare driver verkligen branschen framåt?

För ett par år sedan skedde ett skifte i tatueringskonstvärlden som jag anser vara en vändpunkt för branschen. Det var när tatueringar började bli trendiga och konstformen blev mainstream, och till och med visades på TV i program som Ink Master. Vid den tidpunkten vände människor med en konstnärlig bakgrund som examinerade från Konstakademin sina intressen och affärer till tatuering. För mig var detta när konsten att tatuera sig utvecklades enormt.

Ända sedan dess har artister dagligen höjt ribban ännu mer. Så även om jag namnger en artist nu kommer en annan artist att ha fört det ännu längre när intervjun publiceras!

Har ni några nya produkter på gång som du kan berätta om?

På grund av den trådlösa revolutionen fokuserar vi också mycket på mjukvaran vi utvecklar, för att förbättra och utöka vår produktlinje ytterligare. Jag kan inte dela något specifikt ännu, men mycket snart kommer du själv att kunna uppleva nästa generations trådlösa Stigma-Rotary®-utrustning.

Hur ser framtiden ut för Stigma-Rotary®?

Det händer mycket, för att vara ärlig. Tack vare det kontinuerliga stöd vi har fått kan vi för närvarande expandera och flytta en av våra anläggningar till större lokaler, vilket gör att vi kan ha ett ännu starkare kärnteam av experter, mer tillverkningsutrustning och arbetskraft. I framtiden siktar vi på att avsevärt stärka Stigma-Rotary®s närvaro i branschen.

Stort tack till Nora Fangerow för att hon gick igenom hela sortimentet med oss och gav oss en inblick i inblick i livet hos tatuerarnas kungligheter!

Du kan följa Stigma-Rotary® på Instagram och Facebook, eller kolla in deras samling av tatueringsmaskiner, patroner och grepp i Killer Inks butik online.